«Det viktigste er ikke å nå ut til folk, men å nå inn til folk.»

Per Larsen, Norsk dikter, 1960-

 

Intervju fra http://amed.no/oppvakning/

Ina Thorbjørnsen har mange års erfaring med hypnoterapi. Hun mener at man er nødt til å rydde opp i tillærte mønstre basert på opplevelser i fortiden for å dempe angst og frykt for fremtiden, og at hypnoterapi er et godt verktøy for å bli mer bevisst i eget liv.

 

Hypnosens historiske røtter strekker seg ned til rituelle seremonier i oldtidsstammer og en behandlingsform praktisert av «heksedoktorer». Derfor har ordet hypnose en klang av mystikk selv i dag, men vitenskapelig utforsking av fenomenet startet allerede på slutten av 1800-tallet. Mange markante psykodynamikere etter Freud har benyttet seg av behandlingsformen. Ludwig (1966) forklarte hypnose som å oppnå et bevissthetsstadie som endrer den subjektive opplevelsen av verden og psykologisk fungering. I hypnose kan man forandre personens opplevelse av fysiske omgivelser samtidig som de er dypere i kontakt med sin indre underbevissthet, man havner i en transe hvor man er mer mottakelig for suggesjoner enn i våken tilstand.

 

Inas Thorbjørnsens opprinnelige plan var å bli psykolog, men hun har nå en bachelorgrad fra NTNU basert på psykologi, sosiologi og medievitenskap. Videre har hun utdannelse fra Hypnoseakademiet og EFT-akademiet, i tillegg til kurs i tarot.

 

– Jeg har alltid interessert meg for psykologi, men følte at jeg ville bli for fastlåst ved å bli en ordinær psykolog. Jeg ville gjøre mer, jeg ville være friere, og derfor søkte jeg mer alternativt. Som en psykolog har jeg også samtaleterapi, men med et bredere utgangspunkt for behandling. Jeg pleier å mikse litt forskjellige teknikker, det er sjelden jeg bruker kun hypnose, for eksempel. Jeg bruker som regel EFT, men hypnose er noe som går igjen, og jeg bruker også det veldig mye.

 

Hun har jobbet som terapeut siden 2008, først tilknyttet Gaia på Bakklandet i Trondheim, deretter med kontor på Heimdal og i Helselåven på Tempe, og firmaet er nå et AS opprettet av Ina og samboeren. For tiden er hun i fødselspermisjon, og vil være tilbake i jobb i november/desember.

 

– Jeg drev barnehage før, det er også en del av bakgrunnen min, det er psykologiske aspekter ved det også. Det var veldig artig, men jeg ville jobbe mer med voksne etter hvert. Jeg hadde tatt kurs i tarot, men jeg ønsket å jobbe med behandling, ikke være en typisk spådame. Jeg bruker tarot på en annen måte, for å få svar på ting som går på utvikling, hva som er viktig i livet.

 

Angst for fremtid handler om fortid

 

Terapeuten forklarer at tarot kan være en metode for å få et grunnlag å jobbe videre ut fra.

 

– Da får du en innsikt først, som kan være nyttig. Noen ganger har man bare en vag følelse av at det er noe galt. «Jeg føler ingenting, jeg bare eksisterer» er en gjenganger, eller «jeg har fått en uforklarlig følelse av angst». I disse tilfellene kan tarot faktisk være en inngangsport, men det samme gjelder selvfølgelig samtaleterapi. Man må finne ut hvor skoen trykker, være detektiv, for å legge grunnlaget for hypnosen. Det jeg kan si er at dersom man har et problem i nåtid handler det alltid om noe som har skjedd eller vært, noe som ligger i fortiden. Angst for fremtiden handler alltid om fortida, hvordan man har lært seg å tenke ut fra en opplevelse man har hatt. Det er der hypnosen blir så effektiv, fordi man går inn og jobber med sinnet.

 

Thorbjørnsen mener vi har lett for å la tankene styre livet vårt, og de er ikke alltid så rasjonelle, selv om vi tror det.

 

– Vi er såpass enkelt laget, at hvis vi har vært i ett dårlig forhold, så tenker vi at forhold er dårlig. Vi klarer ikke å se at det var kombinasjonen av mennesker, en rekke hendelser som ga utslaget. Sannheten blir at forhold er noe dritt, noe jeg aldri mer skal inn i. Saken er at selv om de sier det, så går de jo inn i nye forhold, men de blir like dårlige. Og det der er en sirkel man må bryte, og hypnose er noe som fungere veldig godt i sånne tilfeller. Man lager seg falske sannheter, masse illusjoner. Hvis man har hatt det trangt økonomisk i oppveksten blir det kanskje en sannhet at man må jobbe beinhardt for å skaffe penger, og det blir aldri nok. Vi lever ut sannheten vår hele livet, ganske ubevisst og uten at man skjønner hvorfor. Hypnose behandler det ubevisste sinnet, man tar det opp i bevisstheten og legger inn nye suggesjoner for hva som er naturlig for deg, man løser opp.

 

Suggesjonene kan hjelpe klientene hennes til å oppnå store, viktige endringer i eget liv.

 

– Man kan legge inn suggesjoner som «du er komfortabel med kjærlighet, du synes det er deilig å bli elsket, du elsker tilbake og søker komfortable, trygge forhold». Mange har vært til psykolog før de kommer til meg, noen i over 20 år uten å komme videre i livet. De er vant til å sette ord på følelsene sine, har innsikt i hvordan traumer har påvirket dem. Det de trenger er å få forløst det som ligger ubevisst, som hindrer dem i å komme videre, sånn at de kan snu fokuset sitt. Ofte kan det være nok med ganske få behandlinger før de føler seg som et nytt menneske.

 

Er i transe flere ganger om dagen

 

Mange har kanskje en forestilling om det å være i transe, og det å bli hypnotisert, som ikke stemmer helt med virkeligheten. I følge Ina er det ikke så mystisk og skummelt.

 

– Når man er i hypnose er man ikke borte vekk, bare veldig dypt avslappet. Det er i et slags grenseland, du er i transe, og det synes mange er et veldig skummelt ord., og er redde for å miste kontrollen. Men en transe er en veldig naturlig tilstand. Vi er egentlig i transe mange ganger om dagen, spesielt barn. Det blir sjeldnere når vi blir voksne på grunn av mer tankekjør og støy, men hvis du er konsentrert om kun én ting, så er du i transe. Du kan se en unge sitte med bare én leke, for eksempel, og være i en transetilstand.

 

Kan du være i transe hvis du sitter og ser på tv?

 

– Enkelte menn kan faktisk det, jeg kan ikke det.

 

Når de ser på fotball?

 

Ina flirer og nikker.

 

– Ja, for eksempel. Da kan du snakke til dem, men de hører ikke hva du sier, for de er helt paralysert. Men det kan være hvis man leser en god bok, eller i meditasjon, selvfølgelig. Det er en sånn tilstand jeg fører kundene ned i, de kan kjenne kroppen slappe av, tankene legger seg til ro, du glir ned i en stillhet og er veldig mottakelig. Det er ikke som i gamle skrekkfilmer, hvor man tilsynelatende kan suggerere en helt vanlig person til å plutselig bli en massemorder. Man vil lett avvise den ideen hvis man ikke er bearbeidet siden man var bitteliten.

 

Kan man kontrollere folk ved å hypnotisere dem?

 

– Ja. Men du kan ikke gjøre det med et voksent menneske på bare et par behandlinger. Da må du ha startet da personen var barn og matet vedkommende med daglige suggesjoner. I så fall ville du fått rimelig grei kontroll, men det er en langtekkelig prosess.

 

Hva med i underholdning, når de får mennesker til å gjøre rare ting på en scene? Er det juks?

 

– Nei, det er ikke juks. Egentlig skjer det samme i terapien som på scenen, bare at det er i forskjellig form. De tar en del tester på publikum først, for å se hvem som er mest mottakelig for hypnose, og får dem så til å gjøre ting de ikke skjønner selv hvorfor de gjør. Hvor mottakelig man er varierer, og de tar selvfølgelig de mest mottakelige opp på scenen. Men jeg mener at absolutt alle kan hypnotiseres, det er det litt uenighet om. I tillegg har du jo dette med massesuggesjon, at bare vi går opp på scenen er vi mentalt innstilt på at nå skal jeg bli hypnotisert. De sitter gjerne på en lang rekke, og mennesker er veldig lydige, så de har ikke lyst til å være den eneste som ikke sitter med hodet hengende ned og armene slapt langs siden. Det man gjør på scenen er å mate sinnet med suggesjoner, akkurat som i terapi, men i terapien har vi ingen interesse i å få folk til å bjeffe som hunder. Det er ikke så mye poeng i det. Men du kan bruke dette for å påvirke tankene rundt noe du selv ønsker å jobbe med.

 

Kan man si at all terapi handler om å endre tanker?

 

`- Ja, man kan egentlig koke det ned til det. Problemet vårt er at vi tror tankene våre er virkeligheten, at de er sannheten. Tankene er i luftelementet, veldig svevende for å si det mildt. Og hvor mange tanker har du i løpet av en dag, eller en time? Mye av det er rent bullshit, bare støy. Likevel dyrker vi tankene våre som en slags gud. Det er ganske merkelig. Egentlig handler all behandling om å dempe den støyen i hodet, samtidig som at du lærer at tankene bare kan være der, uten at du nødvendigvis lytter til dem. For det er jo handlinger som er poenget, hva du gjør. Dette starter riktig nok med en tanke, for eksempel noe om hva du har lyst til. Hypnose kan hjelpe deg til å ha fokus på hva du ønsker uten alt støyet, uten djevel på den ene skulderen og engel på den andre som forvirrer. Vi har motstand i oss alle sammen, og er selvdestruktive til en viss grad, noen mer enn andre. Når man finner noe man har lyst til å oppnå har man nei-stemmer som sier «hva er det du innbiller deg, er du helt idiot?», og hvis du velger å gå for et mål bruker du unødvendig mye energi på nei-stemmen. Hypnose kan hjelpe deg å dempe den stemmen, du vil iallfall ikke lytte til den på samme måte.

 

Det finnes knapt grenser for hva man kan behandle ved hjelp av hypnoterapi, mener Thorbjørnsen.

 

– Jeg får ofte spørsmål om hva som kan behandles, og det er egentlig nesten alt. Fysiske smerter, angst, depresjon, skrivesperre, fobier i alle varianter, røykeavvenning, vektreduksjon. Kanskje du har lyst til å gjøre det veldig bra på skolen, men klarer ikke gjøre lekser. Kanskje du har lyst til å sove bedre, har dårlig søvnkvalitet. Eller som det eksempelet jeg nevnte, at du stadig befinner deg i dårlige forhold. Du tiltrekker deg mennesker som tråkker på deg, feil mennesker, og det handler ofte om selvbilde. Så det er egentlig ingenting du ikke kan behandle, og veldig ofte handler det om å bevege deg mot det som gjør deg godt, og gå bort fra det destruktive.

 

 Rensker opp i sinnet

 

Hvis du skal jobbe med selvbildet, tar du dem da med tilbake i tid?

 

– Ja, ved regresjon. Regresjon er en del av hypnose, men ikke alle hypnoterapeuter kan det, selv om det på et vis er samme fag. Mange forbinder regresjon kun med tidligere liv, men det betyr egentlig å gå tilbake i tid. Så jeg bruker det vel så ofte for å gå tilbake i dette livet.

 

Er det ofte ting man ikke husker?

 

– Det kan være det, hvis du har hatt veldig traumatiske hendelser i livet kan det bli borte, fortrengt. Men det ligger der, bare i det ubevisste sinnet. Gjennom hypnose kan man få det opp, men hvis man har fortrengt det er det fordi man har hatt behov for det, og man får det ikke opp hvis man ikke er klar, eller det kan komme i forskjellige varianter, og man kan behandle det uansett. For noen kan det være som en film bak øyelokkene, du er til stede, men ser deg selv som en objektiv part. Det vil selvfølgelig være vondt å se på hvis det dreier seg om traumatiske og vonde hendelser, men du takler det fordi du befinner deg på et objektivt sted. Man får ikke fjernet hendelsen, men man kan fjerne traumet rundt det, slik at når man tenker tilbake på hendelsen senere, så føler man seg nøytral.

 

Du jobber med følelsene.

 

– Nettopp. Og selv om det er noe man husker kan det være betydningsfullt å gå tilbake allikevel, for å få opp følelsene. Det kan være store eller små ting, noen ganger så små at man tenker at det umulig kan være riktig, en setning som har blitt sagt til oss som har styrt veien vår videre. Man tenker ikke rasjonelt at det er viktig, men så viser det seg å være det, og man får det opp i hypnosen når man går tilbake i regresjonen.

 

Hvordan merker du hvilket tidsrom du skal gå tilbake til?

 

– Det merker jeg på kunden. Ofte starter vi jo med samtaleterapi, så jeg har en formening på forhånd. De gangene jeg ikke har det, så vet jeg tross alt litt om bakgrunnen allikevel, vet iallfall at her vet vi ikke hva det er. Så fører jeg tilbake, teller ned, går tilbake i tid. Det bruker vi tid på, for du skal dypt ned før vi går tilbake. Da vil kroppen automatisk reagere når man møter det som er vanskelig, for jeg ber sinnet til personen om å finne underliggende årsaker til at ting er vanskelig og vise dem. Da vil det komme en reaksjon, det kan være at pusten blir annerledes, eller at øyelokkene begynner å dirre. Det kommer tydelig frem hvor det er, og da bruker jeg forskjellige teknikker for å gå inn i det som gjør dem redde, for det handler ofte om redsel på et eller annet plan. Iallfall om en ubehagelig situasjon, og jeg får dem til å gå inn i det, ikke prøve å gå bort fra det, som man gjør til vanlig. Går man bort fra det ligger det der uten at man er bevisst på det, og det blir et problem. Man må bli bevisst, gå inn, løse opp, og så blir du faktisk fri av det etterpå. Så enkelt kan det være, én behandling. Jeg har ofte flere behandlinger, men da er det aldri nøyaktig det samme man behandler hver gang. En voksen person vil gjennom et langt liv ha problemer som etter vært har fått mange aspekter, påvirker mange deler av livet. Da må man ofte ta det for seg del for del, for å få tatt helheten.

 

Så det du gjør er å renske opp i sinnet?

 

– Ja, rett og slett. Hvis vi ikke rensker opp i sinnet, ergo i fortida vår, kommer vi oss ikke videre i livet. Det blir ingen videre utvikling, vi går bare i sirkel, enten det er bevisst eller ubevisst. Derfor trenger man egentlig ikke ha veldig store problemer for å ta noen behandlinger, det kan bare være med et ønske om videre utvikling, å bli kvitt begrensninger som ligger i frykt for ulike ting, uansett i hvilken skala det er i.

 

Som søvngjengere gjennom livet

 

Ina synes det er vanskelig å beskrive en typisk kunde, aldersspennet har vært fra 5-70 år. Hun anslår at omtrent 30% av kundene er menn, så det er overvekt av kvinner, men hun beskriver de fleste kundene sine som den vanlige mannen/kvinnen i gata, og mange har ingen erfaringer med det alternative i det hele tatt. Er det slik at det er mer stuereint for damer å ha fokus og bruke tid på å renske opp i sinnet sitt?

 

– Du vet, det handler jo mye om dette med følelser. Å innse viktigheten av de forskjellige opplevelsene man har hatt gjennom livet, hvordan det har påvirket deg. Der tror jeg damer ofte har kommet litt lenger, at menn i mindre grad tenker over, analyserer opplevelsene i livet sitt. Man kan faktisk bli litt gal av den analyseringen også, da.

 

Hun ler, men understreker at hun virkelig mener dette med analyseringen er viktig for å bli mer bevisst.

 

– Man trenger ikke analysere alt opp og i mente, men vi er jo ofte som søvngjengere gjennom livet vårt. Jeg tenker at hvis vi skal oppsummere hva jeg gjør her, så er det vel egentlig at jeg får folk til å våkne litt, en oppvåkning i eget liv. Det trenger ikke være så stort og mystisk, og man trenger ikke nevne ordet ånder, for eksempel. Det trenger ikke være så veldig rart, poenget er å bli bevisst på hvem man er, hvordan man lever, og hvordan man vil leve.

 

 

https://www.klikk.no/kvinneguiden/helse/magisk-hypnose-2580086

 

KVINNEGUIDEN.NO:

 

Magisk hypnose?
Hva kan hypnose hjelpe mot, og hvorfor virker det? Vi har spurt hypnoterapeut Ina Thorbjørnsen.

Sist oppdatert 30/04 2017

Hvor deilig hadde det ikke vært å kvitte seg med de vonde tankene, sorgen, fobiene, røykingen, prestasjonsangsten eller sjalusien? Rett og slett endre både tankemønster og vaner som skaper problemer? For hypnoterapeut Ina Thorbjørnsen ved Trondheim Hypnoterapi er det en del av arbeidshverdagen å påvirke, endre og erstatte disse negative tanke- og følelsesmønstrene. 

- Vi har alle våre erfaringer og opplevelser gjennom livet, som igjen er grunnlaget for hvordan vi ser oss selv, andre og verden rundt oss. Erfaringene våre ligger til grunn for våre tankemønstre, og tankene våre er igjen grunnlaget for hvordan følelser vi skaper i oss selv og for hvordan vi handler i gitte situasjoner, sier hypnoterapeuten. 

Alt sitter i hodet 
Når vi har gjentatt en tanke, følelse og/eller en handling tilstrekkelig mange ganger, har vi dannet oss et mønster eller en vane. I noen tilfeller kan våre tanke- og handlingsmønster, våre vaner, skape problemer for oss og begrense oss i større eller mindre grad, som for eksempel ved overvekt, angst, dårlig selvbilde, fobier, fysiske smerter og så videre. 

- "Alt sitter i hodet", er en kjent floskel, og det er ikke uten grunn. Det er hjernen vår, sinnet vårt, tankene våre, som bestemmer eller gir oss signal på for eksempel sultfølelse, utrygghet eller fare, på hva vi trenger og ikke trenger. Noen ganger kan disse signalene være misvisende for vårt eget beste, avhengig av hvilke opplevelser og erfaringer, som ligger til grunn for at hjernen vår sender dette bestemte signalet, sier Thorbjørnsen. 

Det finnes få om noen begrensninger for hvilke problem som kan behandles gjennom hypnoterapi. 

Noen av de mest vanlige årsakene til at man oppsøker en hypnoterapeut er:

 Vektreduksjon

Søtsug

Røykeslutt

Selvtillit/selvbilde

Angst

Fobier (for eksempel edderkopper, slanger, heis og lignende)

Flyskrekk, tannlegeskrekk, eksamensnerver, vannskrekk og så videre.

Søvnløshet

Traumatiske opplevelser

Smerter (som for eksempel ledd og muskler, hodepine, mageproblemer)

Stress

Sorg

Sinne, bitterhet

Sjalusi

Sexrelarterte problemer

Prestasjonsangst

Lærevansker og/eller konsentrasjonsvansker


Å få hjelp med nesten hvilket som helst problem virker nesten for godt til å være sant! Hvordan fungerer egentlig slik terapi?

- I hypnoterapi jobber man med det ubevisste sinnet. For å få lettere tilgang til det ubevisste sinnet, føres klienten gjennom muntlige suggesjoner fra hypnoterapeuten, inn i en svært avslappet tilstand, som også kalles transe, forklarer hypnoterapeuten.

Transe er en helt naturlig tilstand. Det å være i en transetilstand betyr at man konsentrerer bevisstheten på en ting av gangen.

- Vanligvis svirrer det et titalls tanker rundt i hodet vårt samtidig, men når vi er i en tilstand av transe, ekskluderer eller skyver vi til side alt dette "svirret", slik at fokuset er mer ensrettet mot det vi jobber med.

Vi befinner oss i transe flere ganger om dagen, som for eksempel når vi er fullstendig oppslukt i en god film eller ei spennende bok, eller når vi er veldig konsentrerte om en arbeidsoppgave og for ikke å snakke om når enkelte menn ser en fotballkamp...

Mellom søvn og våken tilstand 

- De muntlige suggesjonene fra hypnoterapeuten gjør at man ledes inn i denne tilstanden av transe/hypnose, slik at man får jobbet med det ubevisste sinnet på en effektiv og virkningsfull måte. Denne tilstanden føles svært behagelig og dypt avslappende, og kan føles som om man befinner seg i en tilstand mellom søvn og våken tilstand. Under hypnose er man våken og bevisst, man hører hva hypnoterapeuten sier, får med seg og husker hva som skjer, samtidig som man er dypt og herlig avslappet, forklarer Thorbjørnsen. 

- Noen ganger har man en dialog med hypnoterapeuten, enten muntlig eller gjennom ide-motorisk respons (kroppen som svarer), andre ganger er det kun hypnoterapeuten som snakker, avhengig av hvilken metode man velger å bruke, fortsetter hun. 

Hvor mange timer man behøver for å frigjøre seg fra et problem eller en vane, er avhengig av hvilken problemstilling man jobber med, hvordan problemet arter seg og hvor dypt det sitter, men det er vanlig å sette opp tre til fem timer. 

Varig resultat 
- I og med at man i hypnoterapi behandler årsaken til problemet, og ikke bare symptomene, er resultatet av behandlingen varig. Enkelte plager og problemstillinger er imidlertid sammensatt og består av mange forskjellige aspekter, eller flere lag, som gjør at man i enkelte tilfeller behøver flere runder med terapi. 

Thorbjørnsen forteller at alle i utgangspunktet egner seg for hypnoterapi, men at man som i alle andre terapiformer må være innstilt på endring og motivert for behandling. 

 

HELSEVERDEN.NO:

 

Ina Thorbjørnsen fra Trondheim Hypnoterapi har mange års erfaring med #hypnoterapi. Hun mener at man er nødt til å rydde opp i #tillærte #mønstre basert på #opplevelser i #fortiden, for å #dempe #angst og #frykt for #fremtiden. 😊 Hypnoterapi er et #godt #verktøy for å bli mer bevisst i eget liv, understreker hun. 👌 Les #artikkelen om Ina og hypnoterapi her:

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fhelseverden.no%2Fopprydning-sinnet-terapeutisk-hypnose%2F%3Ffbclid%3DIwAR2gZR34xOAy15d96hw73g91v70Pl-vwlU4zL_ZGzF9xlZPOF2TH41Bkj-A&h=AT28OvS0Vm9clW43P8g35mCXZ-ixPirnX6mvzpXDx-kpnP2AwlZ7ZRsTxpvlmsoXqLXQvu3p0hPyfaIobQIwXgHHyZzjl-zdcF_Yk2Wze0Z6EIT_3mXtIc2BOvzxqLrBDU6Sowk&__tn__=-UK-R&c[0]=AT1C7eQvwHnPCkW5umuSRrORhE6S3_Aag6IDWJZvtJ8uH-wboGBHjcT76tTTkTZKhr7dNOibuZpMrBqEzGzaFaTgQwBEZkdlHkaK9bygEDPg4wJiVDrjazzxcT6ZmvBTVn7_WoygAZO_NypFPy7npp-0PTjnP4fJ9hY